Setmana Europea de Prevenció de Residus

Comença una nova edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

19 de novembre, dia temàtic.

L'edició d'enguany està dedicada a la reducció dels residus d'envasos. 

A Catalunya produïm més de 4 milions de tones de residus municipals a l’any, és a dir, cadascú de nosaltres genera vora 1,30 kg de deixalles cada dia. Per fer-nos una idea, imagineu-vos que, si apleguéssim tots els residus, ompliríem fins a vessar més de 3.500 piscines olímpiques cada any!

Aquests residus generen molts problemes ambientals i de salut, a més d'una important despesa econòmica, degut al seu elevat cost de tractament.

Les causes principals de l'increment en la generació dels residus les trobem en els canvis d'hàbits de consum de la nostra societat; en la manera com desenvolupem la nostra activitat diària; a casa, a la feina, a l'escola, quan comprem, etc.

Fixem-nos que els envasos retornables i els productes duradors han estat pràcticament substituïts per articles d'usar i llençar. I els envasos de plàstic, el porexpan, l'alumini, les llaunes, els brics ... conformen pràcticament tot el volum diari de les nostres escombraries.

El cubell de la brossa és doncs el reflex del nostre consum. I els envasos, els embolcalls i els embalatges d’un sol ús, són els principals responsables d'aquesta producció exagerada que està malmetent el nostre entorn i també sens dubte, la nostra salut. 


Consells per reduir els envasos que generem dia a dia

 • No utilitzem embolcalls i envasos d’un sol ús (paper d’alumini per a l’entrepà, bosses de plàstic, etc.)
 • Podem portar l’entrepà dins d’una carmanyola o un altre embolcall reutilitzable.
 • Aprofitem el paper: escrivim per les dues cares.
 • Reduïm la compra de productes que tinguin massa envasos o embalatges. Sovint els productes vénen sobreenvasats.
 • Escollim productes amb envasos fabricats amb productes reciclats i amb distintius ecològics reconeguts.
 • Comprem només els productes que realment necessitem. Cuidem-los i reutilitzem-los tant com puguem.
 • Anem a comprar amb el cabàs, carretó o bosses reutilitzables. Per al pa utilitzem bossa de roba.
 • Prioritzem les compres en envasos grans sobre els petits.
 • Adquirim productes frescos i a granel, i evitem la compra de productes com la carn o la fruita envasats en safates de porexpan o plàstic; es tracta de residus totalment innecessaris.
 • Prioritzem els envasos retornables sempre que sigui possible.
 • Exigim més presència d’envasos retornables als mercats.
 • Si disposem de jardí, podem fer el nostre propi compost amb les restes de menjar i poda.
 • Escollim piles, cartutxos d’impressora i altres productes recarregables.
 • Reutilitzem els productes que no necessitem (els mobles i electrodomèstics que no ens fan servei pot necessitar-los una altra persona; donem tot allò que ja no volem a entitats benèfiques, residències de la tercera edat, llar d’infants, refugis d’animals...)

Accions a centres educatius

Des del servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat s’han inscrit a la Setmana Europea de Prevenció de Residus un seguit de tallers i activitats als centres d’ensenyament:

 

FEM PAPER! Taller d’elaboració de paper reciclat a partir del paper recollit selectivament a l’aula. Ens serveix per conèixer la despesa de recursos (arbres, aigua i energia) amb la fabricació d’aquest material, els avantatges ambientals del paper reciclat, el foment del seu ús i de l’estalvi de la seva utilització.

 

XERRADES INFORMATIVES: Expliquem la importància de la selecció dels residus en origen; donem consells per reduir els residus i el malbaratament alimentari; parlem sobre el canvi climàtic, la contaminació de l’aigua, el malbaratament de recursos...

 

LA CIMERA DE LES DEIXALLES: Aquesta activitat ajuda a observar que a cada lloc del món hi ha realitats diferents que determinen hàbits de vida diferents; a entendre que produir més deixalles no és viure millor; fem reflexionar sobre la importància de la reducció de deixalles que generem.

 

QUÈ PASSA SI ENTERREM LES DEIXALLES?: Experiment on s’observen els canvis que pateixen diferents tipus de deixalles enterrades durant quinze dies, simulant un abocador. S’introdueixen conceptes com reciclatge, brossa orgànica i inorgànica, recollida selectiva...

 

D’EMBOLICAR... JO PASSO!: És un taller de prevenció de residus en el que s’incideix en la reducció dels embolcalls dels esmorzars als centres d’ensenyament.

 

ENTRA AL CICLE... UN CICLE VIU!: Els participants descobreixen com la natura transforma els residus que ella mateixa genera i com els utilitza, alhora que coneixeran el paral·lelisme amb el reciclatge de la brossa orgànica. Es construeix un vermicompostador, es comprova la seva evolució i s’extreuen conclusions sobre el compost i el cicle de la matèria orgànica.

 

DÓNA JOC A LES DEIXALLES!: Taller que mostra les possibilitats de reutilització de gran part dels nostres residus. Convertim un residu en un recurs per afavorir les activitats plàstiques i el joc i insistir en els conceptes de reducció i reutilització.

 

A més a més d’aquestes activitats la Mancomunitat Penedès Garraf participarà en la 14a jornada de Prevenció de residus del dia 24 de Novembre “Prevenció de residus d’Envasos” organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya.

Anirem informant a les xarxes!

I com sempre... us anirem informant a les nostres xarxes socials!!!

A la nostra pàgina de facebook i al nostre conte de Twitter

 

 

I recordeu...

 

SI FEM MENYS RESIDUS TOTS HI GUANYEM!

 


Escribir comentario

Comentarios: 0