Curs 2018-2019

Guia d'activitats d'educació ambiental

Des del Servei d'Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf presentem la Guia d’Activitats d’Educació Ambiental, amb el recull de tallers, xerrades i visites guiades a instal·lacions de la Mancomunitat, relacionades amb la prevenció, reducció, reutilització i recollida selectiva dels residus, així com en la millora del medi ambient.

 

Som l’equip d’educadores del Servei qui desenvolupem aquestes actuacions, que giren en l’entorn de la reducció dels residus en la vida quotidiana, la participació activa dels ciutadans en les diferents recollides selectives, en la reutilització, en l’estalvi de recursos naturals i en la protecció del medi ambient.

 

Les activitats presentades estan pensades des del joc i l’experimentació, i es centren en la prevenció, reutilització i reciclatge de residus, el canvi climàtic, la contaminació de l’aigua i la tinença responsable d’animals de companyia.  Alhora es proposen visites guiades a diferents equipaments com el Centre d’Acollida d’Animals Domèstics, la Planta de Compostatge, la Deixalleria o la Depuradora.

El curs passat vam introduir la novetat de que en algunes activitats i tallers es modifica la realització presencial a l’aula per la cessió del material a les escoles per a què el mateix professorat pugui impartir les activitats d’educació ambiental, com ara el taller “Fem paper!” i les activitats “Juguem amb els colors” i “No m’emboliquis més”.

Totes aquestes actuacions es dirigeixen als centres educatius (des d'Educació Infantil a Batxillerat i Cicles Formatius).

 

A l’apartat Serveis per a Centres Educatius d'aquest web, trobareu la guia i el detall de les activitats que es recullen. Des d'aquestes mateixes pàgines es poden gestionar les sol·licituds de realització d’activitats. Recordar que les activitats són gratuïtes per a tots el municipis que pertanyen a la Mancomunitat.

 

Aprofitem l'ocasió per recordar que podeu seguir l'activitat del Servei, a la nostra pàgina oficial de Facebook,  que combina informació i consells sobre la gestió dels residus amb la sensibilització i l’educació ambiental en general.


Leer más

5 de juny de 2017

Dia Mundial del Medi Ambient

El  5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient, una celebració impulsada per les Nacions unides per promoure la protecció i millora de l’entorn natural del planeta.

 

La temàtica principal de la celebració aquest 2017 és connectar les persones amb la natura. Des del Servei d’Educació Ambient ens agrada més parlar de “re-connexió”, de tornar a establir el vincle que va quedar enrere en algun punt del camí de la evolució de les persones.

 

La visió actual de la natura ens la presenta com si fos quelcom fora de les nostres vides, com un escenari aliè a nosaltres en què no ens afecten els canvis que pateix. Hem dividit el món en dos parts: els humans i tota la resta.  

 

Sovint s’entén el Medi Ambient com la natura, els arbres o els animals i es perd de vista que es tracta d’un sistema interconnectat, on també es donen realitats urbanes, rurals, amb accions socials i culturals. Qualsevol modificació que es faci en algun dels elements del sistema afectarà a la resta, i oblidem que els humans també formen part del sistema i en som dependents.  Hem de tenir present que les nostres accions tenen un gran impacte en ell i que les conseqüències també ens retornen....

 

Cal tenir present aquest pensament tot l’any, però en un data assenyalada com el 5 de juny, us animem a aportar el vostre gra de sorra.

El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) us anima a participar d’aquest dia tan important a través de les xarxes socials, donant a conèixer el vostre parc natural preferit, ja sigui amb imatges, vídeos, gifs... i fent servir les etiquetes #DiaMundialdelMedioAmbiente i #ConlaNaturaleza.

 

Des del Servei d’Educació Ambiental us animem a participar en qualsevol de les activitats que s’organitzen des de les Administracions Públiques o Associacions i entitats al voltant d’aquesta data per millorar o conservar el nostre entorn i que ho compartiu sota l’etiqueta #DMMA2017.

 

Estem amb la natura, som la natura. Gaudeix d’ella amb tots els sentits: observa la seva diversitat de colors, descalçat per sentir la terra als teus peus, escolta els sons del bosc, ensuma la seva frescor i escolta la seva diversitat de vida.

 

Connectem-nos amb la natura.


Leer más

Dia Mundial de l'aigua

Visites a les depuradores de la Mancomunitat

Com ja sabeu, enguany el dia Mundial de l’Aigua ha estat dedicat a les aigües residuals.

 

A les nostres comarques la Mancomunitat Penedès Garraf s’ocupa com a administració actuant de la recollida i transport de les aigües residuals, de la seva depuració i el seu retorn al medi natural. Per aquest motiu s’han organitzat per aquest mes de maig dues visites a instal·lacions dedicades al tractament de les aigües residuals al nostre territori.

 

L’objectiu és explicar les diferents fases del procés de depuració i tractament de l’aigua abans de ser retornada al medi natural i apropar la tasca del servei de sanejament i del laboratori d’aigües de la Mancomunitat, al conjunt de la població.

 

Les visites programades són:

 

·         Diumenge 14 de maig: visita a l’estació depuradora d’aigües residuals de Sant Pere de Ribes-Sitges.

 

·         Diumenge 28 de maig: visita a l’estació depuradora de Vilafranca del Penedès. També es visitarà el laboratori i podrem conèixer com s’analitzen les aigües.

 

Les visites són obertes a la ciutadania i es realitzaran en dos torns, a les 10:00 i a les 12:00 h. Donat que les places són limitades, cal fer inscripció prèvia al telèfon 93 118 86 15 o al correu educacioambiental@mancomunitat.cat.

 

Us animem a participar-hi i a fer difusió de la proposta!

Leer más 0 comentarios

22 d'abril de 2017

Dia Mundial de la Mare Terra

Cada 22 d’abril se celebra arreu del món el Dia Mundial de la Mare Terra, impulsat per les Nacions Unides per sensibilitzar-nos sobre els problemes ambientals, protegir la terra per a les generacions futures i mobilitzar la població per un canvi de conductes.

 

Les Nacions Unides reconeixen que la Terra i els seus ecosistemes són la llar de la humanitat i estan convençudes que si volem aconseguir un equilibri just entre les necessitats econòmiques, socials i ambientals de les generacions presents i futures és necessari promoure l’harmonia amb la natura i la Terra.

 

Cada any està dedicat a una temàtica diferent i la d’aquest any es denomina “Alfabetització mediambiental i climàtica”. Amb l’educació es constitueixen els fonaments del progrés; necessitem que els ciutadans, tant actuals com futurs, coneguin el concepte de canvi climàtic i siguin conscients del perill sense precedents que corre el planeta. El coneixement ens portarà a prendre mesures per defensar el medi ambient.

És en aquest punt on trobem la importància de l’educació ambiental per ajudar a la societat a comprendre els problemes que existeixen derivats de la sobreexplotació del medi que ens envolta. Coneixent les causes podrem ser capaços de prendre les mesures necessàries per canviar el paradigma social i econòmic que ens ha portat a aquesta situació.

 

El Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès Garraf treballa cada dia per explicar als ciutadans d'ambdues comarques quines mesures i accions tenen al seu abast per incidir en l’estalvi d’aigua i en el seu correcte sanejament, com poden augmentar la quantitat i de la qualitat dels residus recollits selectivament i promouen accions educatives per aconseguir un tracte respectuós amb els animals de companyia.

 

A la  pestanya de campanyes d'aquest bloc, trobareu informació sobre les accions educatives que realitza la Mancomunitat Penedès Garraf així com enllaços a diferents manuals i reculls de bones pràctiques sobre  temàtiques relacionades amb els serveis que presta la institució.

 

Tots els integrants de la societat, tant ciutadans com ens locals i governs, hem de fer un pas endavant a nivell individual i global per poder assolir aquests objectius.


Leer más 0 comentarios

26 de gener, Dia Mundial de l'Educació AmbientalLeer más 0 comentarios

La campanya contra el malbaratament a Mediona

S'iniciarà el 17 de gener i s'allargarà fins el 19 de febrer.

 

A finals de gener, els veïns i veïnes de Mediona rebran dins del Butlletí Informatiu Municipal una carta informativa on s’hi descriuen els objectius i les actuacions de la campanya. També es facilitarà un tríptic informatiu amb les dades sobre el malbaratament alimentari que es produeix a Catalunya i un seguit de consells per evitar aquest hàbit incorrecte i aprofundir en les propostes d’aprofitament alimentari.

Tant la carta informativa com el tríptic animen als veïns i veïnes a visitar la pàgina web www.somgentdeprofit.cat on s’hi poden trobar moltes receptes, vídeos, consells i fins i tot una calculadora de racions per ajudar a calcular les quantitats correctes dels ingredients de les receptes.

D’altra banda, durant els dies 1 i 2 de febrer es realitzaran uns punts informatius a diferents espais del municipi, amb l’objectiu de difondre els continguts de la campanya.

 


També es realitzaran dos tallers gratuïts (de 2 hores de durada), que inclouen continguts teòrics i pràctics sobre l’aprofitament alimentari i també tast dels productes elaborats durant els tallers. Les dates són les següents:

  • El dijous 9 de febrer de les 18:00 a les 20:00 a la sala del Casal Medionenc,  Maria Lluïsa Torres realitzarà el taller de “Conserves d’excedents de fruites i verdures” per aprendre mètodes de conservació d’hortalisses i fruites per elaborar melmelades, patés i altres acompanyaments per als plats.
  • El dijous 16 de febrer a les 18:00 hores al local social de La Font del Bosc, tindrà lloc el segon taller que serà sobre “Cuina d’aprofitament” a càrrec d’Irene Gelpí, per aprendre a aprofitar el menjar que ens sobra i a preparar àpats nous a partir d’aquestes restes.

 

Per assistir-hi cal inscriure’s trucant a l’Ajuntament (93 898 50 02) o enviant un mail a l’adreça mediona@diba.cat 

 

 Els establiments d’alimentació i de restauració del municipi també poden adherir-se a la campanya evitant dins del seu establiment el malbaratament i oferint als seus clients informació sobre el reaprofitament alimentari.

 

En el cas dels establiments de restauració, els establiments adherits també oferiran bosses de paper per tal de fomentar l’hàbit d’endur-se a casa el menjar i el beure que hagi pogut quedar al plat o a la taula, normalitzant així aquest gest tant estalviador.

0 comentarios

Setmana Europea de Prevenció de Residus

Comença una nova edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

19 de novembre, dia temàtic.

L'edició d'enguany està dedicada a la reducció dels residus d'envasos. 

A Catalunya produïm més de 4 milions de tones de residus municipals a l’any, és a dir, cadascú de nosaltres genera vora 1,30 kg de deixalles cada dia. Per fer-nos una idea, imagineu-vos que, si apleguéssim tots els residus, ompliríem fins a vessar més de 3.500 piscines olímpiques cada any!

Aquests residus generen molts problemes ambientals i de salut, a més d'una important despesa econòmica, degut al seu elevat cost de tractament.

Les causes principals de l'increment en la generació dels residus les trobem en els canvis d'hàbits de consum de la nostra societat; en la manera com desenvolupem la nostra activitat diària; a casa, a la feina, a l'escola, quan comprem, etc.

Fixem-nos que els envasos retornables i els productes duradors han estat pràcticament substituïts per articles d'usar i llençar. I els envasos de plàstic, el porexpan, l'alumini, les llaunes, els brics ... conformen pràcticament tot el volum diari de les nostres escombraries.

El cubell de la brossa és doncs el reflex del nostre consum. I els envasos, els embolcalls i els embalatges d’un sol ús, són els principals responsables d'aquesta producció exagerada que està malmetent el nostre entorn i també sens dubte, la nostra salut. 


Consells per reduir els envasos que generem dia a dia

Leer más 0 comentarios

La campanya de malbaratament alimentari a Sant Pere de Riudebitlles

Es durà a terme durant els mesos d'octubre i novembre

Inici de campanya

La campanya SOM GENT DE PROFIT arriba a Sant Pere de Riudebitlles durant els mesos d’octubre i novembre. Del 17 al 21 d’octubre es realitzaran punts informatius a diferents espais del municipi per conscienciar a la població sobre la quantitat d’aliments aprofitables que es llencen a les escombraries.


Leer más 0 comentarios

A Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit

Campanya contra el malbaratament alimentari

Amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Mancomunitat Penedès Garraf 

 

 El passat 19 de setembre es va iniciar a Sant Quintí de Mediona una campanya per conscienciar la població d'aquests tres municipis contra el malbaratament alimentari i la promoció d'hàbits de consum responsables .

 

 Leer más 0 comentarios

Campanya de foment de la recollida selectiva a Castellví de la Marca.

Té per objectiu conscienciar de que els residus són recursos si es reciclen.

L'ajuntament de Castellví de la marca, amb el suport de la Mancomunitat Penedès Garraf, impulsen  una companya de foment de les recollides selectives del 19 de setembre al 31 d'octubre.

 

La campanya desplega diferents canals per informar sobre la necessitat de realitzar la recollida selectiva; des de la instal·lació de plafons informatius en el municipi, a xerrades informatives, activitats a l'escola El Castellot, tallers per a adults, així com visites als establiments comercials del municipi i a les llars.

 

Les activitats tenen com a objectiu incidir en la millora de la quantitat  i la qualitat del residus recollits selectivament, sobretot de les fraccions dels envasos lleugers, del vidre, del paper-cartró i de la brossa orgànica. 

Les xerrades informatives, obertes a tothom, es realitzaran els següents dies:

  • Dimarts 27 de setembre a les 20:30 hores a la Sala Polivalent de Maset dels Cosins.
  • Dimecres 28 de setembre a les 20:00 hores a la Sala Polivalent de les Cases Noves de cal Marquès.
  •  Divendres 30 de setembre a les 20:30 hores a la Sala Polivalent de La Múnia.

Als assistents a les xerrades se'ls lliurarà un recurs informatiu i l'obsequi d'una bossa reutilitzable plegable que facilitarà a tothom poder fer la compra sense residus. També es podrà recollir a la xerrada informativa un joc de bosses reutilitzables per fer la recollida selectiva a casa dels envasos lleugers, del vidre i del paper-cartró.


Leer más 0 comentarios