Compostatge

Per què fer-ne?

Al llarg  del dia es generen molts residus orgànics: Les restes de menjar, la poda, les restes del jardí i de l'hort... Si no es gestionen correctament, aquests poden ser perjudicials per al nostre entorn i per nosaltres. D'altra banda, és important aprofitar la matèria primera, motiu pel qual la selecció i el reciclatge són una bona elecció. Mitjançant la transformació d'aquests tipus de residus se n'obté compost, un adob amb aspecte de terra, d'un color fosc, apte per a qualsevol planta.

 

 • Fer compostatge no requereix ni grans coneixements ni eines específiques
   
 • No fa olors desagradables
   
 • És de simple manufactura
   
 • Requereix un mínim manteniment
   
 • El producte resultant és de gran qualitat i ajuda a estalviar diners en adob
   
 • Contribueix a tancar el cicle natural de la matèria
   
 • A més de nodrir les plantes, el compost regula l'estructura i el pH del sòl, afavorint el creixement i el desenvolupament de la planta

 

Fer compostatge a casa nostra implica, a més, la reducció en la generació de residus amb el seu posterior impacte sobre l'entorn. També redueix les emissions contaminants (com el diòxid de carboni o els òxids de nitrogen) procedents del transport dels residus i evita malmetre entorns naturals com les torberes (d'on s'extreu l'adob conegut com torba).

 

Manual compostatge
Cliqueu sobre la imatge per a descarregar el document

Compostatge a casa o a l'escola

Aquí s'hi poden trobar, descrites de manera senzilla, les claus per fer compost; un solucionador de problemes i alguns consells pràctics.


Manual de vermicompostatge
Cliqueu sobre la imatge per a descarregar el document

Vermicompostatge

Obtenir compost d'alta qualitat en llocs amb poc espai, com els apartaments, i eliminar les restes de menjar que es fan a casa ara és ben fàcil i pràctic. Tot, gràcies als cucs de femer. La Mancomunitat posa a disposició dels municipis adherits tallers i serveis d'assessorament en projectes de compostatge. Els el·labora, els posa en marxa i fa un seguiment dels participants, acompanyant-los en  tot moment.

 

Tanmateix, ofereix als usuaris la possibilitat de resoldre els problemes o dubtes que puguin sorgir a l'hora de compostar a través del telèfon 93 118 86 15 (de 8 a 15 h), del Facebook, o del correu electrònic educacioambiental@mancomunitat.cat